Abort till och med v.9
Fram till v.9 är det vanligast att man utför en medicinsk behandling, med hjälp av läkemedel. På vissa kliniker kan även medicinsk abort utföras fram till v.12.
Man besöker abortmottagningen där man får en tablett som man sväljer, de flesta får inte några biverkningar av den första tabletten men man kan få en blödning eller känna sammandragningar i livmodern då musklerna drar ihop sig. Biverkningar som magont, trötthet och illamående kan undvikas genom att inte ta tabletterna på tom mage. Det krävs därför att den som ska genomgå aborten måste vara väl förberedd. Efter att man tagit tabletten får man sedan gå hem. Kvinnan kommer sedan tillbaka till mottagningen efter en till två dagar senare. Man får då ytterligare ett läkemedel som antingen sväljs eller förs in i kroppen vaginalt. Denna tablett kommer sätta igång sammandragningar i livmodern och efter 4-6 timmar har fostret stötts ut ur kroppen. Detta gör oftast ont, men det finns smärtlindring att få på mottagningen, ibland räcker det med en vanlig värktablett. Möjligheten att utföra detta hemma finns, men mottagningarna har en del krav man måste leva upp till. Det kan t.e.x vara att man bör vara frisk, man måste vara över 18 och ha någon stöttande hos sig som kan hjälpa till, det är även en fördel om man bor nära mottagningen. Utöver den andra omgången tabletter får man också smärtstillande läkemedel med sig hem.
Några veckor efter aborten gör man ett återbesök hos en barnmorska eller gynekolog för att se till så att behandlingen gick som den skulle. Man vill kontrollera att det inte finns några rester kvar av graviditeten, finns det det så kan man göra en skrapning för att få ut de delar som finns kvar. Under återbesöket ser man också till att kvinnan mår bra psykiskt.
Abort fram till v. 18
Behandling ser ungefär ut som den medicinska behandling man gör fram till v.9. Det börjar på samma sätt, att man får ett piller som gör att graviditeten upphör. Nästa steg är ett återbesök på mottagningen några dagar senare. Då får kvinnan nya läkemedel som sätter igång en miniförlossning så att fostret stöts ut. Detta kan göra väldigt ont och pågå mellan några timmar till flera dygn. Vanligaste är att den så kallade miniförlossningen sker under mindre än ett dygn, det finns tillgång till samma smärtlindring som vid en vanlig förlossning. Under processen kan kvinnan känna illamående och kräkas under värkarna.
En läkare undersöker livmodern för att se så att inga rester av graviditeten finns kvar, om nu rester av t.ex. moderkakan finns gör man en skrapning för att få ut det sista. Därför har man ofta ett dropp satt i kroppen för att patienten ska kunna sövas.
Ofta börjar kroppen producera mjölk vid graviditetsvecka 15 och därför kan man också få läkemedel som stoppar mjölkbildning vid en sen abort.
Abort efter v.18 fram till v.22
Aborten sker på samma sätt som fram till v.18, den stora skillnaden är att man måste ha speciella skäl för att få genomgå denna behandling. Det är socialstyrelsen som fattar beslut om aborter efter v.18. För att beslutet ska gå igenom måste kvinnan t.ex. vara väldigt ung eller nära klimakteriet och ha upptäckt sin graviditet väldigt sent. Det kan också vara så att man har upptäckt svåra skador på fostret.
Abort efter v.22
Det är inte tillåtet att genomgå en abort efter v.22 eftersom barnet kan överleva utanför moderns kropp. De flesta väljer att behålla barnet, men man kan också lämna bort barnet för adoption eller till en fosterfamilj.
Efter aborten
När aborten är gjord, och några dagar upplever många kvinnor att det känns som de har mens, det är olika mycket blödningarna och längden varierar beroende vilken graviditetsvecka man utförde aborten i, det kan hålla på i veckor. Det är viktigt att man inte utsätter underlivet för en infektion under tiden. För att undvika infektion bör man inte använda tamponger, inte ha vaginala samlag eller bada. Den vanliga menstruationen kommer tillbaka efter 4-6 veckor.
Om kvinnan ändå får en infektion, kan hon märka det genom smärta i magen, att blödningarna eller blodblandade flytningar luktar illa och feber. Man ska då kontakta läkaren, som konstaterat att kvinnan fått en livmoderinflammation som behandlas med antibiotika och läkemedel som gör att livmodern drar sig samman.
Det är ytterst ovanligt att livmodern skadas under abortoperationen men det som kan ske är att instrumentet som används förs för långt in kan orsaka punktering i livmoderväggen. Läkaren kontrollerar att tarmar och andra organ inte skadats, aborten fullföljs. Livmodern läker ihop utan medicinsk hjälp.
Vad kostar en abort?
En abort är vanligtvis gratis upp till man fyllt 20 år. Efter det får man betala en summa på ca. 300 kr. Det kostar alltså ungefär som ett vanligt läkarbesök, det kan variera beroende på var du bor och din ålder.
Källor:
http://www.rfsu.se/sv/Sex--relationer/Graviditet-och-abort/Oonskat-gravid/Sa-gar-en-abort-till/
http://www.1177.se/Ostergotland/Fakta-och-rad/Behandlingar/Abort/
http://www.umo.se/Kroppen/Graviditet/Abort1/