abort.blogg.se

Vi är 4 tjejer som går sista året på gymnasiet. Vi har fått en uppgift att undersöka abort inom ämnena religion och naturvetenskap. Själva arbetet handlar om etik- och moralfrågor. Vi kommer att diskutera abort här på vår blogg!

Vad olika länders lagstiftning säger om abortfrågan

Publicerad 2014-01-22 13:47:00 i Abort,

Sveriges lagstiftning
I Sverige blev abort lagligt år 1938, då var man enligt lagen tillåten att utföra en abort i Sverige på medicinska, humanitära eller rashygieniska skäl. Dessa skäl kunde exempelvis handla om ifall en kvinnas liv svävade i fara eller om det fanns en risk för att det fanns någon skada på fostret. Denna lag har förändrats under åren och den nuvarande lagen som tillkom år 1974, menar att kvinnan har rätt till att bestämma över sin egna kropp och har rätten till att utföra en abort fram till vecka 28 då fostret efter det juridiskt sätt räknas som ett barn. 
 
Polen och Maltas lagstiftning
Men det är inte i alla länder som kvinnan har lika stor rätt över att ta detta beslut. Polen samt Malta är de två EU länder som har de striktaste abortlagarna. Där tillåts abort endast vid tre undantagsfall dessa fall är ifall kvinnan har blivit våldtagen, ifall fostret är missbildat eller om graviditeten hotar kvinnans liv. Dock vill nu Polens abortmotståndaren ha en ännu hårdare lagstiftning och förbjuda all abort, de vill alltså inte längre att det ska vara tillåtet med abort även när det gäller undantagsfallen.
 
USA:s lagstiftning

Det kan vara ganska svårt att utgå från hur USA ser på abortfrågan då deras lagstiftning är olika beroende på vilken delstat du besöker. North Dakota är den delstat i USA som har den hårdaste abortlagen. Denna lag tillåter inte ingreppet när ett hjärtljud hörts, vilket innebär att en abort endast kan utföras inom några veckor och därmed förbjuds nästan alla aborter. Den gör inget undantag för graviditeten efter våldtäkt, incest eller om moderns liv är i fara. Medan delstater som Kalifornien och Colorado tillåter aborter.
 
Våra åsikter

Vi finner det ganska chockerande att kvinnor inte har samma rätt till att få bestämma över sin egna kropp över världen. Att abort förbjuds betyder inte att antalet aborter minskar utan det betyder istället att antalet illegala aborter ökar, vilket även ökar risken för att kvinnans hälsa skadas. Vi anser att det är fel att en kvinna ska behöva riskera sitt liv för att hon känner att hon inte kan eller vill ta hand om ett barn.

Källor
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4697886
http://sv.wikipedia.org/wiki/Abort_i_Sverige
http://www.sydsvenskan.se/varlden/strangaste-abortlagen-i-usa/
http://www.varldenidag.se/nyhet/2013/07/08/Fem-delstater-har-skarpt-sina-abortlagar/

Olika etiska synsätt

Publicerad 2014-01-22 12:13:00 i Abort,


Pliktetik

Med pliktetik menar man att göra rätt är att följa vissa plikter. Inom denna etik finns det vissa saker som är fel och vissa som är rätt. Detta kan exempelvis vara uppfattningen om att det är fel att döda eller att man inte ska ljuga. Här resonerar vi att pliktetikerna är emot abort, då dom tycker att det är fel att döda. 

Sinnelagsetik
Enligt Sinnelagsetiken är det alltså tanken som räknas. En handlings moraliska värde bestäms av den handlandes avsikter, med handlingen. Här tänker vi att om en kvinna skulle bli gravid och känner att hon inte kan ta hand om barnet, att hon inte kan försörja barnet och ge barnet vad de behöver så gör hon abort, för att hon tänker på barnets bästa. Alltså tanken som räknas.

Konsekvensetik

Konsekvensetik betyder ungefär att det är resultatet av det man gör som räknas. Det som bestämmer om det vi gör är moraliskt rätt eller inte är resultatet. Blev det bra, då var det rätt. Här kan konsekvensetiken vara olika från fall till fall, eftersom alla har individuella anledningar till varför de vill genomföra en abort. Gör kvinnan en abort, och mår bra efter behandlingen, hon kan t.ex fortsätta att gå i skolan och leva ett normalt tonårsliv, så är det moraliskt rätt eftersom att resultatet blev bra, för kvinnan. Gör kvinnan en abort och sedan ångrar det, hon mår dåligt över hennes beslut och önskar att hon aldrig genomförde aborten, är det inte moraliskt rätt, för att det resulterade i att kvinnan inte mår bra.

Källor:
http://www.ne.se/enkel/sinnelagsetik
http://www.ne.se/enkel/konsekvensetik
http://www.ne.se/enkel/pliktetik

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela